Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z borowikami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa 4 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz
borowiki 80 g
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
rosół z kury Kucharek 1 litr
parmezan 100 starty
ryż do risotto 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z borowikami

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie (najlepiej przez noc), a następnie kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na głębokiej rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przesmażamy cebulę i czosnek, po czy dodajemy grzyby i smażymy, aż cały sok odparuje. Dodajemy suchy ryż, chwilę przesmażamy cały czas mieszając.

Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Ważne jest, aby mieszać potrawę, żeby ryż nie przywarł do dna. Gdy wino już zupełnie odparuje, dodajemy po pół szklanki rosołu, czekamy do odparowania i znów powtarzamy czynność.

Na koniec zestawiamy risotto z ognia, dodajemy masło, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy.

Każdą porcję dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 30.11.2012 22:18
Zawsze smacznie i zdrowo !
Renata22 21.07.2012 00:27
grzybkami zapachniało ;)
smakowita 23.04.2012 20:52
na pewno smaczne ,bo grzybowe ;-)
angelika14 11.05.2011 16:17
jadłam z kurkami ale z borowikami na pewno też jest pyszne
monisia1977 04.02.2011 08:57
dobre
Edyta38 20.01.2011 16:10
ja tez nie jadłam spróbuję :)
goofy9 16.10.2010 18:25
super, z grzybami jeszcze nie jadłam, warto wypróbować
ewelina/bunia 11.10.2010 20:42
hmm wyglada na smaczne:-))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak