Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z boczniakami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
włoszczyzna 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Kucharek przyprawa uniwersalna 3 łyżki

Składniki do risotto:

ryż do risotto 200 gramów
boczniaki 200 gramów
masło 20 gramów
parmezan 90 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
szalotka 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 30 mililitrów
wino białe wytrawne 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z boczniakami

Kroki postępowania

1

Kurczaka myjemy i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny.

W tym czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i obraną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy przyprawę kucharek i mieszamy. Cały proces gotowania powinien trwać około 2 godzin.

Krok 1 - Risotto z boczniakami foto
2
Kroimy w drobną kostkę szalotkę.
Krok 2 - Risotto z boczniakami foto
3
W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę. Smażymy aż szalotka się zeszkli.
Krok 3 - Risotto z boczniakami foto
4
Dodajemy ryż Arborio i mieszamy tak długo aż ryż pokryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje.
Krok 4 - Risotto z boczniakami foto
5
Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 17 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 5 - Risotto z boczniakami foto
6
Po 20 minutach dodajemy masło, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Zdejmujemy risotto z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem
Krok 6 - Risotto z boczniakami foto
7
Rozgrzewamy na patelni masło. Wrzucamy grzyby i smażymy około 7 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do naszego ryżu i całość energicznie mieszamy. Dekorujemy pietruszką.
Krok 7 - Risotto z boczniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak