Risotto z boczniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • włoszczyzna

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    3 łyżki

składniki do risotto

  • ryż do risotto

    200 g
  • boczniaki

    200 g
  • masło

    20 g
  • parmezan

    90 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • szalotka

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

    30 ml
  • wino białe wytrawne

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z boczniakami foto
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i obraną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy przyprawę kucharek i mieszamy. Cały proces gotowania powinien trwać około 2 godzin.
Krok 2 - Risotto z boczniakami foto
Kroimy w drobną kostkę szalotkę.
Krok 3 - Risotto z boczniakami foto
W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy szalotkę. Smażymy aż szalotka się zeszkli.
Krok 4 - Risotto z boczniakami foto
Dodajemy ryż Arborio i mieszamy tak długo aż ryż pokryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje.
Krok 5 - Risotto z boczniakami foto
Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 17 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 6 - Risotto z boczniakami foto
Po 20 minutach dodajemy masło, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Zdejmujemy risotto z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem
Krok 7 - Risotto z boczniakami foto
Rozgrzewamy na patelni masło. Wrzucamy grzyby i smażymy około 7 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do naszego ryżu i całość energicznie mieszamy. Dekorujemy pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat