Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z boczkiem wędzonym

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczek wędzony 20 dag
ryż arborio 1 garść
cebula biała 0,5 sztuki
śmietana 18% 50 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,25 łyżeczki
bulion 250-300 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z boczkiem wędzonym

1. Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paski i podsmaż na patelni.
2. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do wysmażonego boczku.
3. Gdy cebulka będzie już szklista, na patelnię wsyp ryż (ja daję ok. garstki na osobę) i podsmaż, aż będzie przezroczysty (około 2-3 minut).
4. Ryż zalej ok. 1 chochelką bulionu lub wody, ryż powinien być lekko przykryty. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, czynność powtórz około 3 razy albo i więcej, aż ryż będzie miękki a woda/bulion zostanie wchłonięty.
5. Na koniec zalej ryż śmietanką, dopraw i natychmiast podaj.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak