Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto wieprzowo-warzywne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 300 g
ryż arborio 1 szklanka
wino białe wytrawne 6 łyżek
masło klarowane 1 łyżeczka
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 szt
bulion warzywny 500 ml
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto wieprzowo-warzywne

Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 29.01.2016 19:36
Bardzo fajny przepis.
cukiereczek 13.12.2015 18:24
zapowiada się smacznie
Ania321 13.12.2015 17:38
bardzo apetyczne :)
halina17 13.12.2015 13:41
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak