Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto pomidorowo-maślane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż paraboliczny 200 g
pomidory konserwowe 1 puszka
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa 2-3 łyżki
masło 50-60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pomidorowo-maślane

Na 2-3 łyżkach oliwy przesmażyć (nie rumieniąc) pokrojony w ćwiartki czosnek. Kiedy tylko zacznie się rumienić, wyjąć go na spodeczek i na czosnkową oliwę wsypać ryż. Przesmażyć, stale mieszając.
Do ryżu dodać siekane pomidory razem z zalewą, osolić i ogrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Podlać niewielką ilością wody, dodać przesmażony czosnek i dalej mieszać do czasu, aż ryż ją wchłonie. Powtarzać czynność do zmięknięcia ryżu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia z potrawą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 20.04.2012 14:27
pyszne danie coś dla mnie
owca441 01.04.2012 09:46
ciekawy
Fiffi 05.03.2012 22:46
lubię takie dania, chetnie spróbuję
Habibi 01.03.2012 23:56
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysałmi na bardzo zróżnicowane potrawy :) Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak