Risotto pomidorowe z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ryż arborio

    250 g
  • cebula

    1-2 szt
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    400 g (1 puszka)
  • oliwki

    50 g
  • krewetki

    200 g
  • bazylia świeża

    3 łyżki
  • oregano

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • bulion warzywny

    500 ml
  • olej

    1-2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Dodatkowo

  • parmezan starty

  • pomidorki koktajlowe

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
Krok 2 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).

Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.

W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Podajemy ciepłe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 12.06.2016 20:48
pysznie wygląda
bryndzia93 26.04.2016 21:40
Pyszne danie :)
Wiktoria29 26.04.2016 20:19
brzmi bardzo smacznie
bertpvd 26.04.2016 18:52
wspaniały przepis
Kolorowa 26.04.2016 18:11
fajny przepis ;)
Łukasz15 26.04.2016 16:54
Musi być pyszne
Agnieszka-87-25 26.04.2016 14:28
pożywne danie
Ola1984 26.04.2016 14:04
Bajecznie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 26.04.2016 13:29
mniam mniam
Konczi 26.04.2016 13:14
pysznie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat