Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto pomidorowe z krewetkami

5.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ryż arborio 250 g
cebula 1-2 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
pomidory krojone z puszki 400 g (1 puszka)
oliwki 50 g
krewetki 200 g
bazylia świeża 3 łyżki
oregano 2 łyżki
wino białe wytrawne 150 ml
bulion warzywny 500 ml
olej 1-2 łyżki
masło 2 łyżki
olej kokosowy 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

parmezan starty
pomidorki koktajlowe 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto pomidorowe z krewetkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
Krok 1 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
2
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
3
Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).

Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.

W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto
4
Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.

Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Podajemy ciepłe!
Krok 4 - Risotto pomidorowe z krewetkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.06.2016 20:48
pysznie wygląda
bryndzia93 26.04.2016 21:40
Pyszne danie :)
Wiktoria29 26.04.2016 20:19
brzmi bardzo smacznie
bertpvd 26.04.2016 18:52
wspaniały przepis
Kolorowa 26.04.2016 18:11
fajny przepis ;)
Łukasz15 26.04.2016 16:54
Musi być pyszne
Agnieszka-87-25 26.04.2016 14:28
pożywne danie
Ola1984 26.04.2016 14:04
Bajecznie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 26.04.2016 13:29
mniam mniam
Konczi 26.04.2016 13:14
pysznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak