Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem zamiast białego wina, postanowiłam wypróbować dodatku piwa. Wybrałam słodkie, ciemne piwo, aby uniknąć ewentualnej goryczki. Ten dodatek sprawdził się idealnie, a zwykłe risotto nabrało zupełnie innego smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • groszek cukrowy

    1 garść
  • marchewka

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • piwo ciemne

    0.5 szklanki
  • bulion

    600 mililitrów
  • masło

    1 plaster
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier trzcinowy

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    1 szczypta
  • sola

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • parmezan

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)

Futka
W wersji dla mięsożerców, polecam dodać do risotto kawałki szynki parmeńskiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat