Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż dziki 1 woreczek
ryż biały 2 woreczki
kukurydza 1/2 puszki
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
wino białe 3/4 szklanki
parmezan 4 łyżki
bulion warzywny 2 szklanki
koperek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryz wypije bulion znów dolewamy bulionu , robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. dodajemy odcedzona kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy dużo posiekanego koperku- mieszamy. Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 09.02.2014 17:42
Zdecydowanie moje smaki ;-)
dodi 09.02.2014 15:34
pysznie wygląda
as28 09.02.2014 14:51
mniam mniam
aginaa 09.02.2014 14:41
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak