Risotto leśniczego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • Bulion grzybowy

    500 ml
  • cebula

    1
  • masło

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • grzyby

    350 obgotowane
  • ryż do risotto

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto leśniczego foto
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste. Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Risotto leśniczego foto
Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję i znowu smażymy. Postępujemy tak do momentu gdy ryż będzie miękki. Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Risotto leśniczego foto
Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy.
Krok 4 - Risotto leśniczego foto
Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 13.11.2014 19:03
musiało być pyszne
Anna133 15.09.2013 08:53
wspaniałe danie
Mysiunia 04.09.2013 20:11
wygląda wspaniale! ależ bym zjadła jedną porcyjkę :)
anemon 04.09.2013 18:12
Bardzo apetycznie się prezentuje, zazdroszczę Ci tych grzybów, bo u mnie nawet na lekarstwo nie znajdę.
Kolorowa 04.09.2013 17:57
Bardzo chętnie bym takie zjadła, wygląda pięknie !
miroslawa 04.09.2013 05:10
fantastyczne, a jak podane
Ola1984 03.09.2013 22:34
Pysznie :) Takiego risotta jeszcze nie jadłam :)
Kuchenka 03.09.2013 22:23
nie jestem głodna, ale to zjadłabym z wielką chęcią- wygląda wspaniale w tej miseczce
sanielcia 03.09.2013 21:59
ale to musi być pyszne
Anna169Hosz 03.09.2013 21:30
Ale dobrze ma ten leśniczy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat