Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
buraki czerwone 2 szt
cebula biała 1 szt
czosnek 2 ząbki
szynka gotowana 5 plastrów
boczek wędzony 2 plastry
wino czerwone 100 ml
śmietana proc 80 ml
sól
pieprz
rozmaryn
oliwa
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem

Kroki postępowania

1
Buraki gotujemy, ale nie na całkiem miękko.
Idealnie jest mieć upieczone.
Następnie studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę
Krok 1 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
2
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
Krok 2 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
3
Szynkę i boczek w kostkę
Krok 3 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
4
Gotujemy także ryż- ja użyłam gotowej mieszanki dzikiego i białego
Krok 4 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
5
Na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy szynkę z boczkiem, chwilę podsmażamy razem
Krok 5 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
6
Do szynki dorzucamy teraz pokrojone buraki.
Dolewamy wino czerwone, dajemy wszystkie przyprawy, gałązkę rozmarynu i dusimy do zredukowania się wina
Krok 6 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
7
Po zredukowaniu wina dodajemy ugotowany uprzednio ryż, mieszamy i dolewamy śmietanę.
W razie konieczności ponownie doprawiamy
Krok 7 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto
8
SMACZNEGO!!!
Krok 8 - Risotto buraczano- winne z szynką i rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.04.2014 13:06
nie robiłam takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak