Risotto botwinkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2 szklanki
  • botwinka

    2 pęczki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • wywar warzywny

    1/2 szklanki
  • sól

    do smku
  • curry

    do smaku
  • pieprz do smaku

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Botwinkę umyć. Świeże liście pokroić na kilka części. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek, smażyć, mieszając - w razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru. Smażyć przez dalszych 5 minut. Wrzucić liście, wlać sok z cytryny, dodać przyprawy i smażyć, aż liście stracą surowy smak. Ugotować ryż na sypko . Dodać do naszej botwinki wymieszać. Dusić, aż nadmiar wywaru odparuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 02.11.2010 10:28
świetne, bardzo lubię ryż pod każdą postacią
halina17 11.10.2010 12:27
Z botwinką , nie robiłam , wypróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat