Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 40 dag
masło 10 dag
parmezan starty 10 dag
cebula 1 sztuka
kostki rosołowe 3-4 sztuki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
kurki 300 g
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto

Kostki rosołowe rozpuścić w wodzie i zagotować. Cebule pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć ją na rozgrzanym maśle(połowa porcji masła). Dodać ryż i dusić kilka minut całość na małym ogniu ciągle mieszając. Wrzącym bulionem zalać ryż, dodać goździki, majeranek oraz do smaku sól i pieprz. Całość przykryć i dusić pod przykryciem aż ryż zmięknie. Kurki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła z odrobiną soli. Gdy ryz będzie już miękki dodać drugą połowę masła i wymieszać. Ryz posypać tartym serem oraz podsmażonymi kurkami. Czas gotowania ryżu wynosi 20-25 w zależności od rodzaju ryżu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 20.10.2012 09:07
nawet dobre
Rafał10 29.08.2012 16:54
mniam ! Te kurki na pewno dużo dodają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak