Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risi e Bisi - risotto maślane z północnych Włoch

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groszek mrożony 300-400 g
ryż 300-400 g
masło 1 kostka
oliwa 3-4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
kurkuma
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Risi e Bisi - risotto maślane z północnych Włoch

Na patelnię wlać oliwę, wsypać ryż i przesmażyć, stale mieszając, przez kilka minut.
Dodać pokrojone masło i wsypać groszek.
Mieszać, aż masło się rozpuści.
Podlać niewielką ilością lekkiego bulionu i mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn.
Wtedy doprawić solą morską, odrobiną kurkumy i znów podlać porcją bulionu.
Powtarzać podlewanie i mieszanie do czasu, aż ryż będzie gotowy.
Pod koniec duszenia dodać wyciśnięty czosnek i dokładnie wymieszać.
Można dodać też posiekaną zieleninę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 30.07.2012 20:14
musi być smakowite
Justyna Jussstiii 21.07.2012 09:14
super
JaPaqc 28.04.2012 00:10
ciekawe danie, ciekawe jak smakuje
Habibi 15.04.2012 17:27
Zapraszam do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak