Rillettes z łososia i zielonego pieprzu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bagietka

  • woda

    3 szkl
  • białe wino

    1/2 szkl
  • cebula

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • łosoś filet

    300 g
  • łosoś wędzony plastry

    100 g
  • masło miękkie

    60 g
  • skórka z cytryny

    2 łyżeczki
  • pieprz zielony w zalewie

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia i ostudziłem w wywarze przez 5 minut, następnie odcedziłem. Usunąłem z filetów skórę i ości. Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami kiszonymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miodunka 06.03.2015 21:10
wygląda na smaczna przekąskę!!
ilka01 06.03.2015 20:29
moje smaki :)
Malinka 06.03.2015 12:25
To musi być przepyszne!
Konczi 06.03.2015 12:12
pyszniutko wygląda :)
marcia7 06.03.2015 11:58
cudowne do bułeczki
Babeczka35 06.03.2015 11:37
Bardzo pysznie;)
Edith85 06.03.2015 11:36
rewelacyjna pasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat