Rewelacyjny keczup z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 kg
  • ocet

    0,5 litra
  • cukier

    80 dkg
  • pieprz

    1 łyżka
  • curry

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 litr
  • cukinia

    3 kg
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obrać i wydrążyć a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Cukinię i cebulę nasolić w osobnych naczyniach i odstawić na noc.Następnego dnia odcisnąć cebulę i cukinię dokładnie i przełożyć do garnka.Zalać octem,dodać cukier i gotować około 20-30 minut.Następnie dodać resztę przypraw i koncentrat i gotować jeszcze 15 minut.Gorący keczup rozłożyć do słoiczków i pasteryzować około 15 minut.Całość można również zmiksować wówczas będzie miało konsystencję prawdziwego keczupu-lecz według mnie w wersji niemiksowanej jest lepszy...

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 13.07.2015 20:26
Keczupu nie robiłam
jolanta53 14.08.2013 16:09
od wielu lat robię ketchup z cukinii, mam wiele przepisów, ale Twój jest jeszcze inaczej przyprawiony ;)
IZABELA29 15.05.2013 08:45
ciekawe jak smakuje
Ewelina38 02.01.2013 20:48
jak dla mnie 100% zaskoczenie, nie miałam pojęcia, że z cukinii można wyczarować i taki smakołyk
krystyna330 21.12.2012 15:42
pyszne
Anna152 13.10.2012 16:03
super
pacpaw 16.09.2012 00:42
chętnie bym takiego posmakował
AURELKA 12.09.2012 14:41
też taki robię
mariel78 11.09.2012 19:03
świetny przepis
dagmara020 07.09.2012 15:54
bardzo ciekawe:) super przetwór z cukinii:

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat