Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rewelacyjna masa cukrowa do tortów

mic
2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 10 dag
cukier puder 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyzek
margaryna 4 łyżki
woda zimna 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rewelacyjna masa cukrowa do tortów

Kroki postępowania

1
Uwaga bardzo ważne- cukier 10 dag,chodzi o glukozę, nie było jej w składnikach dlatego wybrałem cukier.

Ciągle szukałem na internecie przepisu na masę cukrową a nie jest to łatwe. Poprosiłem koleżankę, która robi torty z masą - cudowne. POstanowiłem ją zamieścić, uważam, że każdemu się przyda,

odmieżamy sobie glukozę, aby była jej odpowiednia ilość.
Krok 1 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
2
Żelatynę rozpuszczamy w ziemnej wodzie, w 100 ml. Odstawiamy ją do napęcznienia na okres 5-10 minut.
Krok 2 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
3
Następnie żelatynę ustawiamy na garnku, w którym gotuje się woda i rozpuszczamy ją ciągle mieszając.
Krok 3 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
4
Dodajemy naszą glukozę i po 60 sekundach ściągamy ją z ognia. Dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła.

POwoli dodajemy koniecznie przesiany cukier puder.
Krok 4 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
5
W momencie kiedy masa już będzie gotowa do zagniatania dodajemy co nie jest konieczne kilka kropelek barwnika, nie przesadzmy z nim, najlepiej czytajmy jego opakowanie. Przekładamy na stolnicę.
Krok 5 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
6
Dodajemy cukier puder powoli ciagle zagniatając. Pamiętajmy aby wcześniej podsypać stolnicę cukrem pudrem gdyż masa lubi się kleić. . Masa cukrowa ma być plastyczna. Nie może kleić się do rąk.

Krok 6 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
7
Uwaga cukru pudru może pojść więcej lub mniej.. dużo zależy od firmy cukru pudru.

Masę mozemy wałkowac .
Krok 7 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto
8
teraz pozostaje pobudzić swoją wyobraźnię i gotowe.
Krok 8 - Rewelacyjna masa cukrowa do tortów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 29.09.2014 18:45
super przepis
kasienka23 07.05.2014 17:57
przydatny przepis!
Lidzia 07.05.2014 17:20
Piękny tort, a masa godna wypróbowania.
agnieszka214 07.05.2014 16:04
taka mase warto wypróbowac
Marta1986 07.05.2014 15:26
ciekawy przepis
kloruś 07.05.2014 15:02
przepięknie wygląda ale ja niestety nie mam do niej cierpliwości ;)
Czyki 07.05.2014 13:18
Wspaniała masa:)a ten tort rewelacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak