Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Resztkowa kolacja"

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makaron ok.150 g
szynka wędzona ok.133 g
pestki słonecznika 1 czubata łyżka

sos

koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki
miód 1 czubata łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: "Resztkowa kolacja"

Koncentrat mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i podgrzewamy kilka minut, potem doprawiamy pieprzem i solą. Przykrywamy aby nie ostygł. Plasterki szynki kroimy w długie paski.
Na suchej grubej patelni prażymy pestki słonecznika i dodajemy resztki różnych ugotowanych makaronów. Ja nie dodawałam tłuszczu, ale makaron po ugotowaniu był wymieszany z odrobiną oliwy. Kiedy makaron będzie ciepły dodajemy paski szynki i smażymy tylko chwilkę do ogrzania wędliny.
Wszystko wykładamy na dwa talerze i polewamy ciepłym sosem.
Resztkowa kolacja gotowa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.03.2017 19:43
Często robię takie dania resztkowe:)
olkaaa 28.10.2016 15:02
bardzo fajna
Futka 28.10.2016 13:51
Świetny pomysł :)
Joanna Kryla 28.10.2016 13:17
Pyszny pomysł na wykorzystanie "resztek"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak