Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Renklodowiec

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 3/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

śliwki 2 kg
galaretka brzoskwiniowa 2 sztuki
śmietana 30% 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 sztuki
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Renklodowiec

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko wymieszać.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 20 minut.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia, renklody obrać delikatnie ze skórki i pokroić w ćwiartki, następnie dodać je do zimnej galaretki i odstawić do zgęstnienia
Krok 1 - Renklodowiec foto
2
kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na wystudzony spód z ciasta i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krok 2 - Renklodowiec foto
3
Śmietanę ubić na sztywno
Krok 3 - Renklodowiec foto
4
do ubitej śmietany dodać żelatynę fiks przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę, wyrównać i zrobić na niej ozdobny wzorek, ponownie odstawić do zastygnięcia przed podaniem posypać wiórkami ze startej czekolady.
Krok 4 - Renklodowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 28.08.2015 11:39
To zapraszam do mnie bo u nas w tym roku zatrzęsienie tych śliwek
MałaMi89 27.08.2015 22:28
Renkloda to chyba moja ulubiona śliwka! :) a sto lat nie jadłam!! :)) jako dziecko u sąsiada, ale nas ganiał.. ;)))
wyattearp 27.08.2015 19:42
fajna nazwa !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stenka 27.08.2015 19:38
Apetycznie wygląda
Benita 27.08.2015 19:25
Fajne ciasto
Janina 27.08.2015 19:25
Świetne ciacho;)
Grazyna0211 27.08.2015 16:55
świetne ciasto
Wiktoria29 27.08.2015 15:51
fajny pomysł, chętnie spróbuję
Adamorek 27.08.2015 15:51
przepiękne ciacho
ben-ka 27.08.2015 15:49
Bardzo apetyczne.
GOSIA18 27.08.2015 15:10
Pięknie się prezentuje
Agnieszka-87-25 27.08.2015 14:59
smaczne ciasto
Zdzisław 27.08.2015 14:34
bardzo lubię takie ciasto
Justi2401 27.08.2015 13:54
Bardzo apetyczne ciasto, można jeść oczami :)
wwwiolka 27.08.2015 13:26
Bardzo ciekawy przepis.
Konczi 27.08.2015 13:25
skusiłabym się na porcyjkę :)
agnieszka214 27.08.2015 13:14
lubie tak smakowite ciasta
ania2610 27.08.2015 13:12
wygląda przepysznie!
inka2012 27.08.2015 12:42
smacznie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 27.08.2015 12:28
super deserek
Monika-twin 27.08.2015 11:38
smaczne ciasto.
magda1976 27.08.2015 11:36
Ciekawe ciasto, muszę spróbować!
AnnieB 27.08.2015 10:21
Bardzo apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak