Rekin panierowany w piwie

Rekin panierowany w piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Mięso z płatwy rekina

    700 gram
  • jajko

    2 szt
  • mąka przenna

    150 gram
  • zimne piwo

    150 ml
  • proszek do pieczenia łyżka

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    750 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rekin panierowany w piwie

Danie stare i przepis dostałem kiedyś jak byłem w Cornwall Devon w Anglii. Kaloryczny, ale pyszny.

Mięso rekina pokroić w paski na jakieś 2,5 cm. Jajka ubić z mąką, piwem i proszkiem do pieczenia.

Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub fytkownicy do 190 stopni.

Rekina oprószyć mąką. Zanurzyć w cieście z piwem i smażyć małymi porcjami w głębokim tłuszczu na kolor brązow0-złoty. Zanim się wszystko nie upiecze warto wstawić już upieczone kawałki do ciepłego na jakieś 80 stopni piekarnika by podać całość na ciepło.

Można do tego podawać z sosem Żurawinowym. Kaloryczne, ale ma wiele kwasów Omega 3. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

cukiereczek 25.11.2011 09:35
Ciekawe
stokrotka 16.07.2011 22:56
TO CIEKAWE
Anna146 02.06.2011 15:50
gdzie dostać mięso rekina?
rybka 05.12.2010 20:32
rekin troszkę słodkawy, raczej dziwniw smakuje
Aleksandra55 27.08.2010 17:19
WOW! Kiedyś jadłam wedzonego rekina i był bardzo smaczny. Było to dawno, więc nie wiem, czy dostanę gdzieś jeszcze mięso rekina, ale przepis ciekawy, ciekawy :)
Ela20 05.08.2010 20:34
ciekawy przepis :)
ewelina63 02.08.2010 12:32
ja też ;-)
anja3107 01.08.2010 14:11
jeszcze nigdy nie jadłam rekina ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat