Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Mięso z płatwy rekina
700 gram -
jajko
2 szt -
mąka przenna
150 gram -
zimne piwo
150 ml -
proszek do pieczenia łyżka
1 łyżka -
olej do smażenia
750 ml
Przepis i sposób przygotowania Rekin panierowany w piwie
Mięso rekina pokroić w paski na jakieś 2,5 cm. Jajka ubić z mąką, piwem i proszkiem do pieczenia.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub fytkownicy do 190 stopni.
Rekina oprószyć mąką. Zanurzyć w cieście z piwem i smażyć małymi porcjami w głębokim tłuszczu na kolor brązow0-złoty. Zanim się wszystko nie upiecze warto wstawić już upieczone kawałki do ciepłego na jakieś 80 stopni piekarnika by podać całość na ciepło.
Można do tego podawać z sosem Żurawinowym. Kaloryczne, ale ma wiele kwasów Omega 3. Polecam!
Komentarze (8)