Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Red Velvet Cake

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 125 g
cukier puder 250 g
jajko 2 szt
aromat waniliowy 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
mąka pszenna 400 g
barwnik spożywczy czerwony 1 łyżeczka płaska
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
maślanka 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka

krem

serek mascarpone 250 g
serek kanapkowy biały 400 g
masło 125 g
cukier puder 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Red Velvet Cake

Kroki postępowania

1
Do misy przełożyć masło oraz cukier, ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz jajko, wymieszać na wolnych obrotach, dodać kolejne jajko i ponownie wymieszać. Dodać kakao, i barwnik spożywczy – u mnie w proszku
Krok 1 - Red Velvet Cake foto
2
W osobnej misce połączyć składniki suche, mąkę, proszek oraz sól. stopniowo na przemian z maślanką – u mnie jogurtem – dodawać do misy. Mieszać na najwolniejszych obrotach. W osobnej miseczce połączyć sodę i ocet. Zacznie się pienić więc szybko przekładamy do misy i mieszamy.Ciasto powinno się piec w 2 osobnych tortownicach, ja upiekłam jedno i przekroiłam na 2 blaty. Górkę , która wyrosła ścięłam i zostawiłam do przyozdobienia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 20 minut (2 ciasta) lub 45 minut (1 ciasto) lub do suchego patyczka.
Krok 2 - Red Velvet Cake foto
3
W tym czasie przygotować krem. Masło ubić na puch, dodać serek kanapkowy oraz mascarpone. Wymieszać dokładnie aby nie pozostały grudki. Następnie partiami dodawać cukier puder, ubić na gładko. W oryginalnym przepisie jest 300 g cukru pudru ale jak dla mnie do troszkę za słodkie. Krem wstawić do lodówki aby troszkę się scalił.
Krok 3 - Red Velvet Cake foto
4
Upieczone ciasto ostudzić na kratce. Jeśli wyrosła górka, ściąć ją, przełożyć do malaksera i zmielić.
Krok 4 - Red Velvet Cake foto
5
Przedzielić ciasto na 2 równe blaty. Ułożyć na paterze, wyłożyć sporą ok 1 cm warstwę kremu, przykryć blatem i ponownie krem.
Krok 5 - Red Velvet Cake foto
6
Boki również obłożyć kremem. Z wierzchu posypać zmielonym ciastem, dodatkowo można udekorować czereśniami lub truskawkami. Ciasto dobrze schłodzić. Smacznego :)
Krok 6 - Red Velvet Cake foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 19.07.2014 08:39
wyszedł naprawdę zachwycająco :)
pawlito 15.07.2014 15:26
fantastycznie wygląda i na pewno był smaczny
Klausia 05.07.2014 10:14
dobre ciacho :)
Izabela77 04.07.2014 18:09
na pewno nieziemsko dobry;)
Anna169Hosz 04.07.2014 11:13
Strasznie mi się podoba, ale ja unikam sztucznych barwników, więc od dłuższego czasu bije się z myślami - zrobić czy nie?
Wiktoria29 04.07.2014 10:58
super tort
bhb8 04.07.2014 09:29
smakowity deser :)
Mira85 04.07.2014 09:04
bardzo apetyczny deser
engie23 04.07.2014 08:56
wygląda przepysznie
karolina1869 04.07.2014 08:37
wygląda przeapetycznie
Agnieszka-87-25 04.07.2014 08:19
Mniam ale pychota
Wiesława1 04.07.2014 07:37
zawsze robiłam babeczki .Jest pyszne
Ania84 04.07.2014 06:16
super pomysł
bietka 04.07.2014 06:01
wygląda pysznie :)
patryska76 03.07.2014 23:36
Wygląda cudnie!
Mniam 03.07.2014 23:19
Kolor ciasta od zawsze mnie kusił :)
Niki22 03.07.2014 23:17
bardzo lubię to ciasto :)
leonowie 03.07.2014 22:39
dziękuję, pysznie smakuje:)
krokus 03.07.2014 22:31
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak