Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukacie pomysłu na domowy chleb? Polecam przepis na chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy. Ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Kromka tego chleba posmarowana świeżym masłem to po prostu niebo w gębie! 

Składniki:

Zaczyn:

zakwas żytni 50 gramów
woda 100 gramów
mąka żytnia pełnoziarnista 100 gramów

Namaczanka:

pszenica 100 gramów
woda

Ciasto właściwe:

woda 250 gramów
mąka pszenna typ 650 500 gramów
Sól kamienna spożywcza jodowana 1,5 łyżeczki
słonecznik łuskany 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

Wypiekanie domowego pieczywa kojarzy się Wam z czymś trudnym i czasochłonnym? Nie zawsze tak musi być! Polecam przepis na chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy, ponieważ:

- jest to szybki przepis na chleb, który zawsze wychodzi,

- świetnie smakuje solo, a ze świeżym masłem to prawdziwy smakowy obłęd, 

- ma chrupiącą skórkę.

Kroki postępowania

1

Pierwszego dnia wieczorem należy przygotować pszenicę: wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wodą 1cm ponad powierzchnię ziaren, postawić na gaz i gotować 10 minut. zdjąć z ognia (wody nie odlewać) pozostawić do wystudzenia, przykryć szczelnie i odstawić do rana.

Krok 1 - Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy foto
2

Zaczyn: zmieszać składniki i odstawić przykryte folią do rana.

Krok 2 - Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy foto
3

Następnego dnia rano wsypać do misy robota mąkę i sól, dodać słonecznik, wodę wlać do zaczynu, wymieszać, wlać do misy, dodać namoczoną pszenicę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.

Krok 3 - Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy foto
4

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm, wyrównać.

Krok 4 - Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy foto
5

Posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

Krok 5 - Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy foto
6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.

Krok 6 - Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy foto

Przygotowanie chleba na zakwasie kojarzy się zazwyczaj z czymś trudnym i czasochłonnym. Prawda jest jednak taka, że sam czas spędzony na jego przygotowaniu to dosłownie kilka chwil. Upieczenie tego chleba wymaga rozłożenia w czasie poszczególnych czynności (umiejętność planowania:)). Chleb można podać z ulubionymi ziarnami - pszenica to tylko propozycja. 

Jeśli lubicie domowe pieczywo to zapraszam po więcej przepisów TUTAJ>>.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.01.2015 17:16
super taki domowy smaczny chlebek
Ewelina1991 22.01.2015 17:14
apetycznie wygląda ;)
Renata9 22.01.2015 17:01
pyszny, domowy chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak