Przepis i sposób przygotowania na: Razowo -pszenne bliny
Mąki wymieszać w małej misce.
Rozrobić drożdże w letnim mleku, dodać część mąki i cukier, wymieszać. Przykryć i odstawić
do podwojenia objętości.
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
Żółtak wlać do małej miseczki, dodać roztopione, przechłodzone masło, wymieszać z resztą mąki.
Połączyć z drożdżami, dokładnie wymieszać.
Przykryć odstawić do wyrośnięcia. (około 1 godziny)
Do ciasta dodać, ubitą na sztywno pianę z białek.
Odstawić na 15 minut.
Na spryskaną oliwą patelnie, nakładać po łyżce ciasta, piec do zbrązowienia każdej strony.
Podawać z kawiorem, pokrojoną cebulką, śmietaną, kaparami.
SMACZNEGO!!!!