Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowiec na zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 15 dag
sól 2 dag
mąka pszenna 80 dag
mąka żytnia 40 dag
sól 2,5 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
otręby pszenne

Przepis i sposób przygotowania na: Razowiec na zakwasie

DWA PIERWSZE SKŁADNIKI SĄ NA ZAKWAS, POZOSTAŁE NA CIASTO.

Połowę mąki pszennej razowej wymieszaj z solą i 6 łyżkami wody. Przykryj i odstaw na ok 3-5 dni w ciepłe miejsce (temp co najmniej 20 stopni C). Następnie dodaj pozostałą mąkę pszenną razową i kilka łyżek wody. Wymieszaj drewnianą łyżką i ponownie odstaw na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia w dużej misce wymieszaj mąkę na ciasto: pszenną i żytnią oraz sól. Wlej zakwas i oliwę. powoli dolewając wodę (ok 450 ml) wyrabiaj rękoma ciasto przez 15 minut. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsc na 90 minut.
Foremki keksowe posmaruj olejem i wysyp otrębami. Ciasto wyrób i podziel na dwie porcje. Przełóż do przygotowanych foremek. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. Na wierzchu każdego bochenka tępą stroną noża zrób kratkę. Chleb wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp 220 stopni C. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temp do 170 stopni C i piecz jeszcze 45-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak