Razowe spaghetti z pikantnymi krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowee

  • krewetki

    200 g
  • wino białe wytrawne

    120 ml
  • śmietana słodka

    150 ml
  • bulion warzywny

    300 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • tymianek

  • makaron spaghetti

    350 g

marynata

  • oliwa

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cebula biała

    1/2 szt
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • papryczka chili

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowe spaghetti z pikantnymi krewetkami foto
Cebule siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy prze praskę. Składniki marynaty łączymy.
Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy główki. Myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty. Mieszamy tak aby marynata pokryła dokładnie krewetki. Zawijamy w folię spożywcza i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Razowe spaghetti z pikantnymi krewetkami foto
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
Rozgrzewamy dużą patelnię. Krewetki wraz z marynata przesmażamy na dużej mocy przez 2-3 minuty. Krewetki wyciągamy z patelni na talerzyk a do marynaty na patelni dolewamy wino oraz śmietankę. W bulionie rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko na patelnię. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz tymiankiem. Do sosu przekładamy odsączony makaron oraz krewetki, Dokładnie razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 29.04.2015 23:59
ładnie na talerzu wygląda
wwwiolka 22.04.2014 21:06
Musi być pyszne.
Ola1984 22.04.2014 19:55
Pysznie zapowiadające się danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat