Razowe ravioli ze szpinakiem i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 100 g mąki pszennej poznańskiej

  • 50 g mąki razowej

  • 2 jajka

  • 250 g świeżego szpinaku

  • 100 g sera pleśniowego

  • garść sera długodojrzewającego

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka masła

  • olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki pszennej, razowej i jajek robimy ciasto, jeżeli jest potrzeba, można dodać odrobinę wody. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy umyty szpinak. Smażymy go tak długo aż wyparuje z niego cała woda. Szpinak odstawiamy do ostygnięcia. Ser pleśniowy kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do szpinaku. Doprawiamy gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Ciasto na ravioli bardzo cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka (ja użyłam kieliszka do szampana). Na jedno z takich kółek nakładamy farsz, przykrywamy drugim kółkiem i dokładnie sklejamy. Brzegi przed sklejeniem można skropić wodą, wtedy mamy pewność, że ravioli się nie rozpadną podczas gotowania. Do gotującej wody wrzucamy pierożki, gotujemy około minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerze, polewamy niewielką ilością stopionego masła, posypujemy serem długodojrzewającym i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 01.03.2017 13:08
ładnie podane, cieszy oko
cukiereczek 28.02.2017 20:05
wyjątkowe i takie apetyczne
KORAL 28.02.2017 17:44
wyglądają pysznie
Aleksandra/Olcia 28.02.2017 17:23
wyglądają pysznie
wwwiolka 28.02.2017 16:49
Bardzo fajny przepis.
ilka01 28.02.2017 16:30
pyszności :)
Wiktoria29 28.02.2017 15:03
mniam , zjadłabym
Mniam 28.02.2017 14:51
Wyśmienite połączenie, takie lubię :)
Patrycja33 28.02.2017 13:49
wspaniały obiad :)
Klausia 28.02.2017 13:34
zdjęcie bardzo zachęca :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat