Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe racuszki z jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
cynamon Prymat 1 szczypta
masło 40 gram
jabłko winne 1 sztuka

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe racuszki z jabłkiem


Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W drugiej misce wymieszać obie mąki, dodać cukier waniliowy, cynamon, roztopione letnie masło, jajka, resztę mleka i rozczyn. Wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać więcej mleka.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nabierać dużą łyżkę ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.
Po lekkim schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 13.03.2016 12:31
pyszne racuchy
noninka77 13.03.2016 09:57
Bardzo lubię:)
MałaMi89 12.03.2016 22:20
Na śniadanie jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak