Przepis i sposób przygotowania na: Razowe racuszki z jabłkiem
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, pół szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
W drugiej misce wymieszać obie mąki, dodać cukier waniliowy, cynamon, roztopione letnie masło, jajka, resztę mleka i rozczyn. Wymieszać mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać więcej mleka.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i nabierać dużą łyżkę ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.
Po lekkim schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem.