Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

razowe kruche ciasto z budyniem i malinami

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
otręby 3 łyżki
płatki owsiane 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka
żółtko jajek 2
cukier puder 1/2 szklanki
masło 110 gram
sól szczypta
Masa budyniowa:
mleko skondensowane light 1 szklanka
białko 2
woda 1/2 szklanki
skórka z cytryny 1 cytryna
sól szczypta
maliny świeże 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: razowe kruche ciasto z budyniem i malinami

Kroki postępowania

1
Użyłam formę 17x17 cm, otrzymałam 9 porcji.
Mąkę, otręby, płatki, nasiona, sól wymieszać dodać miękkie masło i połączyć składniki (ja to robię w robocie kuchennym). Następnie dodać 2 żółtka i cukier, dokładnie wymieszać szybko i dokladnie. Odłożyć około ¾ szklanki na posypanie ciasta z góry.
Formę wylepić warstwą ciasta i wstawić do zamrażarki. Wstawić piekarnik na 180 stopni, gdy się nagrzeje wstawić formę do piekarnika i piec 15 minut.
Krok 1 - razowe kruche ciasto z budyniem i malinami foto
2
Mleko skondensowane 4% wlać do garnka i wstawić na gaz. Budyń rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody, gdy mleko się zacznie gotować wlać budyń i zagotować ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z gazu i zetrzeć do niego skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i połączyć z zimnym budyniem. Białko dodawać w 3 etapach. Masą wysmarować wyjęty z pieca gorący spód.
Krok 2 - razowe kruche ciasto z budyniem i malinami foto
3
Na budyń wysypać maliny i równo rozprowadzić. Ja malin nie płukałam bo pochodzą z własnego ogródka, kupne może lepiej umyć i osuszyć.
Krok 3 - razowe kruche ciasto z budyniem i malinami foto
4
Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.
Krok 4 - razowe kruche ciasto z budyniem i malinami foto
5
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego.
Krok 5 - razowe kruche ciasto z budyniem i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.01.2015 10:45
dobre ciasto :)
marcia7 22.02.2014 11:06
idealne do kawki
Wafelek2601 01.10.2013 12:35
Wygląda znakomicie
magduś83 14.09.2013 14:54
budyń i maliny to musi być pyszne :)
Krystyna32 14.08.2013 20:11
pyszne ciasto
IZABELA29 03.08.2013 21:07
cudownie wygląda
anemon 03.08.2013 15:10
Bardzo malowniczo prezentuje się Twoje ciasto.
fotoviderek 03.08.2013 09:09
Chętnie bym spróbował :)
Katarzyna/kate1980 02.08.2013 17:15
świetnie wygląda
jozefinach 01.08.2013 21:47
Ciacho wygląda bardzo smakowicie.
Katarzyna59 31.07.2013 07:35
fajne ciacho
Iwusia 29.07.2013 23:48
wspaniale ciasto :)
olkaaa 28.07.2013 12:54
jeszcze takiego nie robiłam
Mniam 27.07.2013 23:08
Cudni wygląda, a razowe musi być smaczne.
Magda60 27.07.2013 21:41
wyśmienity smak
everay 27.07.2013 16:54
jakie pysznosci:)
Małgorzata9 27.07.2013 15:14
fajny pomysł na deserek
Pomocnik 27.07.2013 14:51
super ciacho
IZABELA29 27.07.2013 14:17
doskonały wypiek
Zdzisław 27.07.2013 13:58
pyszne ciasto do kawy
monisia1977 27.07.2013 13:28
super wyglada
Sylwia26 27.07.2013 12:49
apetycznie wygląda
joanna30 27.07.2013 12:16
Obłędne, nic dodać nic ująć :)
Dorota37 27.07.2013 12:12
piękne ciacho i jakie wyrośnięte
Alex_M 27.07.2013 12:11
rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak