Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

razowe kluski kładzione z kurkami w śmietanie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa 1 szklanka
ser ricotta 200 g
jaja 1 średnie
kurki 2 szklanki
śmietana 30% 100 ml
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
czosnek 1 ząbek
parmezan starty
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: razowe kluski kładzione z kurkami w śmietanie

Zaczynamy od wstawienia wody na kluski. Kurki trzeba dokładnie oczyścić, a czosnek posiekać. Na zimną patelnię wkładamy masło, oliwę i czosnek powoli podgrzewamy. Gdy zacznie pachnieć dodajemy kurki, chwilę smażymy na ostrym ogniu, następnie zmniejszamy moc i przykrywamy patelnię.

Jajko rozrabiamy z ricottą i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto ma być gęste.

Wracamy do kurek - na patelnię wlewamy śmietanę, nie zwiększamy mocy grzania.

Łyżką odrywamy kawałki ciasta i wrzucamy je na wrzątek. Czekamy aż wypłyną.

Kiedy wrzucaliśmy kluski do wody sos powinien zgęstnieć, jeśli nie - zwiększamy grzanie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Siekamy pietruszkę.

Gdy wszystkie kluski wypłynął na powierzchnię odcedzamy je do durszlaka, przelewamy zimną wodą i mieszamy z sosem kurkowym.

Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 24.07.2013 08:15
Pyza- tym razem Lubella 3 zboża plus gryczna, w proporcji 4:1
Pomocnik 23.07.2013 21:45
super przepis
SmacznaPyza 23.07.2013 21:36
mąka razowa czyli pełnoziarnista, ale z jakiego zboża ?
Czarnula87 23.07.2013 21:31
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak