Razowe ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO blaszka 24x36 cm

  • mąka razowa

    250 gram, pszenna
  • mąka pszenna

    150 gram
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    200 gram
  • masło

    200 gram
  • margaryna

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

DODATKOWO

  • rabarbar

    3 łodygi
  • cukier puder

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm.
Krok 2 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
W dowolnym naczyniu łączymy ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia.
Krok 3 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
Masło oraz margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Składniki ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Masę ucieramy około 5 minut.
Krok 4 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
Po tym czasie dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto wychodzi dość gęste.
Krok 5 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Jadwiga/Jaga85
Dodatek mąki razowej sprawia, że możemy się nim zajadać z nieco mniejszymi wyrzutami sumienia:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 31.12.2015 18:34
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem mąki razowej. Pyszne są.
gusia1000 31.12.2015 02:23
Dobre ciasto.
Mama niejadka 30.12.2015 22:26
Super ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat