Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe ciasto z rabarbarem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO blaszka 24x36 cm

mąka razowa 250 gram, pszenna
mąka pszenna 150 gram
mleko 0,5 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier 200 gram
masło 200 gram
margaryna 100 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

DODATKOWO

rabarbar 3 łodygi
cukier puder do posypania ciasta

Porada

Dodatek mąki razowej sprawia, że możemy się nim zajadać z nieco mniejszymi wyrzutami sumienia:).

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki około 1cm.
Krok 1 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
2
W dowolnym naczyniu łączymy ze sobą mąki oraz proszek do pieczenia.
Krok 2 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
3
Masło oraz margarynę przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Składniki ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Masę ucieramy około 5 minut.
Krok 3 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
4
Po tym czasie dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto wychodzi dość gęste.
Krok 4 - Razowe ciasto z rabarbarem foto
5
Gotowe wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki przygotowanego rabarbaru. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Razowe ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 31.12.2015 18:34
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem mąki razowej. Pyszne są.
gusia1000 31.12.2015 02:23
Dobre ciasto.
Mama niejadka 30.12.2015 22:26
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak