Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe bułeczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
woda 1,25 szklanki
olej 0,25 szklanki
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Mąkę zwykła pszenną i pszenną razową zmieszać z drożdżami, solą oraz cukrem, dodać olej i dolewając letnią wodę zagnieść gładkie ciasto ( ja zagniatałam na stolnicy około 5 minut) po tym czasie ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasta wyjąć je na stolnicę jeszcze raz zagnieść i cienko rozwałkować, następnie ciasto zwinąć jak roladę i otoczyć w bułce tartej.
Krok 1 - Razowe bułeczki  foto
2
Roladę pociąć na porcje ( 12 sztuk)
Krok 2 - Razowe bułeczki  foto
3
i ułożyć miejscem cięcia na blaszce wyłożonej papierem, porcje ciasta lekko spłaszczyć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Razowe bułeczki  foto
4
Bułeczki piec 20 minut w nagrzanym do 210 st piekarniku po upieczeniu wystudzić na kratce.
Krok 4 - Razowe bułeczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 28.03.2014 21:44
Ciekawy sposób formowania bułek i ciekawa jestem jak smakują obtoczone w bułce tartej? Piękne zdjęcie zachęca do wypróbowania Twojego przepisu.
Mniam 28.03.2014 18:20
Pyszne! Na śniadanie idealne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak