Razowe bułeczki

Razowe bułeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • woda

    1,25 szklanki
  • olej

    0,25 szklanki
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Razowe bułeczki  foto
Mąkę zwykła pszenną i pszenną razową zmieszać z drożdżami, solą oraz cukrem, dodać olej i dolewając letnią wodę zagnieść gładkie ciasto ( ja zagniatałam na stolnicy około 5 minut) po tym czasie ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasta wyjąć je na stolnicę jeszcze raz zagnieść i cienko rozwałkować, następnie ciasto zwinąć jak roladę i otoczyć w bułce tartej.
Krok 2 - Razowe bułeczki  foto
Roladę pociąć na porcje ( 12 sztuk)
Krok 3 - Razowe bułeczki  foto
i ułożyć miejscem cięcia na blaszce wyłożonej papierem, porcje ciasta lekko spłaszczyć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 4 - Razowe bułeczki  foto
Bułeczki piec 20 minut w nagrzanym do 210 st piekarniku po upieczeniu wystudzić na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 28.03.2014 21:44
Ciekawy sposób formowania bułek i ciekawa jestem jak smakują obtoczone w bułce tartej? Piękne zdjęcie zachęca do wypróbowania Twojego przepisu.
Mniam 28.03.2014 18:20
Pyszne! Na śniadanie idealne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat