Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowa tarta z budyniem i śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 1/2 szklanki
masło 100 gram
jajko 1 szt.
mleko 400 ml.
budyń waniliowy 1 opakowanie
śliwki 5 szt.
mąka orkiszowa 1/2 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Razowa tarta z budyniem i śliwkami

Mąkę wysypujemy na blat/stolnicę dodajemy jajko i posiekane masło.
Ugniatamy ciasto na gładko tak aby nie kleiło się do rąk.
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na ok 30 min
Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm
Blachę do tarty natłuszczamy i wysypujemy otrębami. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy 400ml. mleka, aby był gęsty.

Śliwki kroimy na kawałki.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę przestygnie i wypełniamy je budyniem. Na wierzch kładziemy pokrojone śliwki.

Budyń jest słodki więc nie czuć braku cukru w cieście :)

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 15.08.2012 20:13
domowe wypieki sa najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak