Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna razowa
1/2 szklanki -
masło
100 gram -
jajko
1 szt. -
mleko
400 ml. -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
śliwki
5 szt. -
mąka orkiszowa
1/2 razowa
Przepis i sposób przygotowania Razowa tarta z budyniem i śliwkami
Ugniatamy ciasto na gładko tak aby nie kleiło się do rąk.
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na ok 30 min
Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm
Blachę do tarty natłuszczamy i wysypujemy otrębami. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy 400ml. mleka, aby był gęsty.
Śliwki kroimy na kawałki.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę przestygnie i wypełniamy je budyniem. Na wierzch kładziemy pokrojone śliwki.
Budyń jest słodki więc nie czuć braku cukru w cieście :)
Smacznego!!!
Komentarze (1)