Razowa tarta z budyniem i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna razowa

    1/2 szklanki
  • masło

    100 gram
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    400 ml.
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • śliwki

    5 szt.
  • mąka orkiszowa

    1/2 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypujemy na blat/stolnicę dodajemy jajko i posiekane masło.
Ugniatamy ciasto na gładko tak aby nie kleiło się do rąk.
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na ok 30 min
Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm
Blachę do tarty natłuszczamy i wysypujemy otrębami. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy 400ml. mleka, aby był gęsty.

Śliwki kroimy na kawałki.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę przestygnie i wypełniamy je budyniem. Na wierzch kładziemy pokrojone śliwki.

Budyń jest słodki więc nie czuć braku cukru w cieście :)

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agunesu 15.08.2012 20:13
domowe wypieki sa najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat