Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowa pizza z łososiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka razowa 180 gram
mąka chlebowa 20 gram
drożdże 3 dag
mleko 130 ml
sól do smaku
cukier płaska łyżeczka
olej 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

NADZIENIE

groszek konserwowy 3/4 puszki
filet z łososia 320 gram
cebula 2 sztuki
śmietana 30% 100 ml
pomidor 1 sztuka
mozzarella w kulce 1 kulka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
sok z cytryny z połowy
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej
bazylia świeża do podania

DODATKOWO

jajko do smarowania

Porada

Moja dzisiejsza pizza jest zdrowa, a przy tym bardzo pyszna!

Przepis i sposób przygotowania na: Razowa pizza z łososiem

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich olej, sól oraz paprykę do smaku. Następnie wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10 minut.
Krok 1 - Razowa pizza z łososiem foto
2
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 2 - Razowa pizza z łososiem foto
3
NADZIENIE:Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Zrumienioną podlewamy śmietanką, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy do zredukowania płynu. Tak przygotowaną studzimy delikatnie.
Groszek odcedzamy.
Krok 3 - Razowa pizza z łososiem foto
4
Z ryby (jeśli jest) usuwamy skórę. Następnie kroimy w grubą kostkę. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami do smaku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto formujemy na cienki placek, pozostawiając nieco wyższy brzeg.
Pozostawiony brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie wykładamy cebulę.
Krok 4 - Razowa pizza z łososiem foto
5
Na cebule wykładamy groszek, kostki łososia i plasterki pomidora.
Całość pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia ciasta. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Krok 5 - Razowa pizza z łososiem foto
6
Tuż przed końcem pieczenia pizzę wyciągami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy i oprószamy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.
Krok 6 - Razowa pizza z łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 16.12.2015 20:59
wygląda bardzo apetycznie :)
gusia1000 16.12.2015 19:22
Dobre jadło.
joannaa24 16.12.2015 15:54
Pyszna pizza i super się prezentuje
Ada-Gaba 16.12.2015 15:48
przepyszna pizza
Agnieszka-87-25 16.12.2015 14:35
apetyczna jest
Aleksandra/Olcia 16.12.2015 14:03
wygląda pysznie
ilka01 16.12.2015 11:26
pyszności :)
Benita 16.12.2015 11:14
musi być pyszna
Maridka19 16.12.2015 10:19
Też robię taką pizzę i jest bardzo smaczna :)
Mniam 16.12.2015 09:58
Bardzo smaczna pizza!
bertpvd 16.12.2015 09:26
świetne połączenie smaków
gosia56 16.12.2015 09:26
super pizza
Gracer 16.12.2015 09:14
pizza wygląda super
Wiesława1 16.12.2015 08:53
świetna propozycja
Krzysztof15 16.12.2015 07:52
bardzo smaczna
olkaaa 16.12.2015 07:37
ciekawa propozycja
Ifa 16.12.2015 06:46
Świetna pizza :-)
dollce 16.12.2015 01:26
Super propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak