Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raviolini z farszem z mięsa indyka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na pastę:
mąka 150 g + do posypania
żółtko jajek 3 szt
sól szczypta
Farsz:
cebula 1 szt mała
marchewka ugotowana 1 szt
natka pietruszki kika listków
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
okrasa
masło
koperek
woda 2-4 łyżki (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Raviolini z farszem z mięsa indyka

Kroki postępowania

1
Roztrzepać żółtka wraz z 2-4 łyżkami wody, oliwą i szczyptą soli;
Krok 1 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
2
Mąkę przesiać na stolnicę wlewać powoli żółtka, mieszać pomagając sobie widelcem;
Krok 2 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
3
Gdy żółtka w miarę połączyły się z mąką,przejść do ręcznego wyrabiania ciasta na ravioli;
Pastę z samych żółtek na początku ciężko się wyrabia, w zależności od mąki,może też wystąpić potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, jednak po kilku minutach cierpliwości ciasto staje się elastyczne i gładkie;Od tego momentu wyrabiać jeszcze 5-7 minut;
Krok 3 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
4
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny;
Krok 4 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
5
W tym czasie przygotować farsz:
mięso indycze drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę;
Krok 5 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
6
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, połączyć z mięsem;
Jeśli macie ochotę można też dodać marchewkę z rosołu i posiekaną natkę;
Doprawić solą i pieprzem do smaku; Gdyby farsz był suchy dodać kilka łyżek rosołu w którym gotowało się mięso, ale tylko do połączenia mięsa,żeby farsz nie był wodnisty, bo wtedy rozklei pierożki podczas gotowania;
Krok 6 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
7
Wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na mniejsze części, takie żeby dobrze się wałkowało i nie było problemem z miejscem; Pozostałe ciasto trzymać w foli, żeby nie schło:
Krok 7 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
8
Na stolnicy lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto;
Krok 8 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
9
Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cieniutko 1-2 mm grubości;
Krok 9 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
10
Wyłożyć formę do ravioli ciastem i nałożyć równomiernie farsz;
Krok 10 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
11
Rozwałkować drugi kawałek ciasta, przykryć nim formę i lekko docikając przejechać wałkiem;
Krok 11 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
12
Odwrócić formę do góry nogami, odzielić od siebie raviolini i formować następne aż do wykończenia ciasta;

Skrawki ciasta można ponownie wykorzystać, trzeba je jeszcze raz wyrobić z odorbiną wody i wstawić do lodówki na pół godziny, czyli powtórzyć proces od wyrabiana do rozwałkowywania;

Jeśli nie macie formy to połowę ciasta rozwałkować, nakładać łyżeczkę farszu w równych odstępach np.co 2 cm, przykryć drugą rozwałkowaną połową ciasta,przygniatać lekko drugą warstwę pasty do farszu by usunąć powietrze, zlepiać i ciąć boki ravioli;
Krok 12 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
13
Raviolini gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch;
Krok 13 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto
14
Do pierożków przygotowałam prostą okrasę z podsmażonego na maśle koperku; Smacznego!
Krok 14 - Raviolini z farszem z mięsa indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.02.2014 12:37
pięknie wyglądają :)
ONY_za_kare 15.02.2014 14:23
wspaniałe danie!
gibli 09.02.2014 21:30
takie malutkie a takie dobre, mniam:)
mysza75 05.02.2014 11:30
jakie pyszności :-)
Łucja 02.02.2014 21:43
smaczne maleństwa :) sprytną masz formę :D
jasiek 02.02.2014 14:57
super smaczne
brioszka 02.02.2014 14:20
rewelacja!ravioli pierwsza klasa :)
krystyna330 02.02.2014 14:05
ale pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak