Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso 2 szt przepiórki
włoszczyzna 1 peczek
cebula 1 szt
masło do smażenia
koperek pęczek świeży
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
mąka 150 g
żółtko jajek 3 szt
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki

Kroki postępowania

1
Przepiórki oczyścić,pokroić na mniejsze części;
Krok 1 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
2
Mięso, włoszczyznę zalać zimną wodą i gotować rosół na małym ogniu ok. 1,5 h do miekkości mięsa;Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem do smaku;
Krok 2 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
3
Mięso wyjąć z rosołu,ostudzić i odzielić od kości;
Krok 3 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
4
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa;
Krok 4 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
5
Cebulkę drobo posiekać i podsmażyć na rumiano,dodać do zmielonego mięsa; Zalać odrobiną rosołu, ale tylko tyle by skleiło się mięso, a farsz nie był wodnisty;Doprawić do smaku solą,kminkiem,pieprzem;
Krok 5 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
6
W miseczce roztrzepać żółtka z wodą, oliwą i szczyptą soli;
Na stolnicę wysypać mąkę, potem mieszając widelcem wlewać żółtka..
Krok 6 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
7
... a następnie zagniatać rękami. Na początku ciasto ciężej się wyrabia niż ciasto z białkiem, lecz po kilku minutach trudów staje się sprężyste, elastyczne i gładkie. Gdyby na początku wyjątkowo trudno się wyrabiało ( co zależy czasem od mąki) może to oznaczać,że potrzebuje jeszcze odrobinę wody, wtedy należy po prostu dodać 2 łyżki wody mineralnej i kontynować wyrabianie. Gotowe ciasto rozpoznacie po idealnej gładkości, giętkości i jednolitości pasty;Cały proces wyrabiania trwa około 10-15 minut;
Krok 7 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
8
Wyrobione ciasto należy owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na min. 1/2 h (można i więcej jeśli jesteście zajęci);
Krok 8 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
9
Po tym czasie wyjąć ciasto,podzielić na pół,połowę ciasta rozwałkować na cieniutki, prawie,że prześwitujący placek..
Krok 9 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
10
Formować raviolini - jeśli macie formę to połowę placka naciągnąć na formę,wypełnić farszem, jeśli nie formować raviolini metodą tradycyjną, czyli rozwałkować ciasto na 1-2 mm grubości;Na połowie w równych odstępach kłaść farsz mięsny, przykryć drugą połową,usunąć powietrze,zlepiać pierożki i kroić;
Kawałki ciasta,które zostaną z krojenia pierożków, można ponownie zagnieść dodając odrobinę wody, lecz by pasta nie stała się zbyt twarda, powinna ponownie odpocząć w lodówce przed rozwałkowaniem;
Krok 10 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
11
Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta i przejechać wałkiem;
Krok 11 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
12
Wyciągnąć pierożki z formy i delikatnie rozdzielić;
Krok 12 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
13
W taki sam sposób jak poprzednio postępować z drugą połową ciasta i farszu i formować pierożki aż do wykończenia składników (mi wyszło ok. 75 pierożków);
Krok 13 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
14
Pierożki gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minut, koperek posiekać i podsmażyć na maśle;
Krok 14 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto
15
Wykładać na talerze,polewać masłem z koperkiem i podawać.Smacznego!
Krok 15 - Raviolini z farszem mięsnym z przepiórki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.02.2014 12:53
musiały być przepyszne! :)
anusq18
anusq18 13.02.2014 19:35
trzeba spróbować
aniagdz 12.02.2014 16:10
dobry przepis i ciekawe danie:)
dwa pokoje z kuchnią 12.02.2014 16:09
doskonała ta foremka :) chyba takiej sobie poszukam Super przepis
jowant 12.02.2014 15:29
no czegoś takiego to jeszcze nie jadłam :)
ONY_za_kare 12.02.2014 15:16
fantastyczne, musiało być pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak