Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpiankiem , mascarpone i suszonymi pomidorami
Wyrobić dłońmi jednolite ciasto , odłożyć na 30 min aby odpoczęło.
Farsz: Czosnek posiekać drobno , na patelni rozgrzać masło , przesmażyć czosnek , dodać umyty i osuszony szpinak , smażyć aż liście zwiędną.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Mascarpone wymieszać ze szpinakiem , suszonymi pomidorami , olejem z pomidorów , słodką papryką oraz solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek ok 0,5 cm na podsypanej mąką stolnicy.
Połowę każdego placka posmarować rozkłóconym białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po 1 łyżeczce farszu w ok 3 centymetrowych odstępach , przykryć pozostałą połówką dociskając ciasto palcami.
Ravioli wykrawać specjalnym radełkiem lub nożem.
Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Podawać z roztopionym masłem i wiórami sera.