Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto

semolina 50 gram
mąka tortowa 200 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
woda zimna 5 łyżek
sól 1 łyżeczka

Na farsz

ser ricotta 250 gram
bazylia świeża 1 garść
sok z limetki 1 sztuka

Dodatkowo

żółtko jajek po 1 na każde ravioli
masło 60 gram
szałwia 1 garść (świeża, posiekana)
parmezan starty
starta gałka muszkatołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem

Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz i masełko szałwiowe, które przed samym podaniem tylko podgrzejemy. Ricottę mieszamy z drobno posiekaną bazylią oraz sokiem z limonki, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Farsz najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i tak nakładać do ravioli. Masło przygotowujemy rozpuszczając masło i dodając posiekaną szałwię.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy koła nie mniejsze niż 9 cm średnicy. Nakładamy farsz, zostawiając środek pierożka pusty. W sam środek wybijamy żółtko, przykrywamy drugim kołem i porządnie sklejamy. Ravioli najlepiej skleją się jeżeli ich brzegi posmarujemy białkiem.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy łyżkę oliwy. Ravioli gotujemy 3 minuty.

Podajemy z masełkiem szałwiowym, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.01.2015 21:44
ciekawe, ale chyba też trudne :)
Jolanta40 31.12.2014 00:33
rewelacja !
Ania321 07.11.2014 14:00
bardzo apetyczne danie :)
Alex_M 07.11.2014 12:38
po prostu rewelacja!! :)
Beatris 07.11.2014 11:02
Wspaniale się zapowiada:)
IwonaDD 07.11.2014 10:50
wow, niesamowite ravioli! komplementy!
Wiktoria29 07.11.2014 09:42
świetne pierożki, farsz musi być pyszny
wwwiolka 07.11.2014 09:21
Bardzo ciekawe danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak