Ali

Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • semolina

    50 gram
  • mąka tortowa

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda zimna

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka

Na farsz

  • ser ricotta

    250 gram
  • bazylia świeża

    1 garść
  • sok z limetki

    1 sztuka

Dodatkowo

  • żółtko jajek

    po 1 na każde ravioli
  • masło

    60 gram
  • szałwia

    1 garść (świeża, posiekana)
  • parmezan starty

  • starta gałka muszkatołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz i masełko szałwiowe, które przed samym podaniem tylko podgrzejemy. Ricottę mieszamy z drobno posiekaną bazylią oraz sokiem z limonki, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Farsz najlepiej włożyć do rękawa cukierniczego i tak nakładać do ravioli. Masło przygotowujemy rozpuszczając masło i dodając posiekaną szałwię.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy koła nie mniejsze niż 9 cm średnicy. Nakładamy farsz, zostawiając środek pierożka pusty. W sam środek wybijamy żółtko, przykrywamy drugim kołem i porządnie sklejamy. Ravioli najlepiej skleją się jeżeli ich brzegi posmarujemy białkiem.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy łyżkę oliwy. Ravioli gotujemy 3 minuty.

Podajemy z masełkiem szałwiowym, startym parmezanem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.01.2015 21:44
ciekawe, ale chyba też trudne :)
Jolanta40 31.12.2014 00:33
rewelacja !
Ania321 07.11.2014 14:00
bardzo apetyczne danie :)
Alex_M 07.11.2014 12:38
po prostu rewelacja!! :)
Beatris 07.11.2014 11:02
Wspaniale się zapowiada:)
IwonaDD 07.11.2014 10:50
wow, niesamowite ravioli! komplementy!
Wiktoria29 07.11.2014 09:42
świetne pierożki, farsz musi być pyszny
wwwiolka 07.11.2014 09:21
Bardzo ciekawe danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat