Ali

Ravioli z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • semolina

    50 gram
  • mąka tortowa

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda zimna

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • bryndza

    80 gram
  • dynia Hokkaido

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa

  • masło

    2 łyżki
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Pół dyni kroimy w kostkę, polewamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i łyżeczkę soli morskiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem z bryndzą, doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Ciasto wałkujemy na podłużne prostokąty. Układamy na połowie płatu ciasta porcje dyni (jedna porcja to jedna łyżeczka). Zwilżamy ciasto wokoło farszu i przykrywamy drugą częścią płatu. Przypłaszczamy wokół farszu pozbywając się powietrza. Wycinamy kwadratowe ravioli i dla bezpieczeństwa zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się słonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Przesmażamy przez chwilę i podajemy z tartym serem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 12.02.2015 19:57
pyszności!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat