Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z dynią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

semolina 50 gram
mąka tortowa 200 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
woda zimna 5 łyżek
sól 1 łyżeczka

Farsz

bryndza 80 gram
dynia Hokkaido 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa
masło 2 łyżki
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z dynią

Wszystkie składniki potrzebne na ciastko zagniatamy ze sobą przez kilka minut aż będzie elastyczne. Formujemy kulkę, owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Pół dyni kroimy w kostkę, polewamy obficie oliwą z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i łyżeczkę soli morskiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem z bryndzą, doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Ciasto wałkujemy na podłużne prostokąty. Układamy na połowie płatu ciasta porcje dyni (jedna porcja to jedna łyżeczka). Zwilżamy ciasto wokoło farszu i przykrywamy drugą częścią płatu. Przypłaszczamy wokół farszu pozbywając się powietrza. Wycinamy kwadratowe ravioli i dla bezpieczeństwa zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się słonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Przesmażamy przez chwilę i podajemy z tartym serem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.02.2015 19:57
pyszności!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak