Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli alla ruskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na pastę:
mąka 150 g
żółtko jajek 3 szt
woda 2-4 łyżki
sól szczypta
serek typu philadelphia 60 g (1 kostka)
ziemniaki 3 szt średnie
cebula 1 szt mała
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Na okrasę:
boczek 50-80 gwędzony
cebula 1 szt mała

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli alla ruskie

Kroki postępowania

1
1.Ziemniaki ugotować i ostudzić;
W miseczce roztrzepać żółtka z wodą, oliwą i szczyptą soli;
Na stolnicę wysypać mąkę, potem mieszając widelcem wlewać żółtka..
Krok 1 - Ravioli alla ruskie foto
2
... następnie zagniatać rękami. Na początku ciasto ciężej się wyrabia niż ciasto z białkiem, lecz po kilku minutach trudów staje się sprężyste, elastyczne i gładkie. Gdyby na początku wyjątkowo trudno się wyrabiało ( co zależy czasem od mąki) może to oznaczać,że potrzebuje jeszcze odrobinę wody, wtedy należy po prostu dodać 2 łyżki wody mineralnej i kontynować wyrabianie. Gotowe ciasto rozpoznacie po idealnej gładkości, giętkości i jednolitości pasty;Cały proces wyrabiania trwa około 10-15 minut;
Krok 2 - Ravioli alla ruskie foto
3
3.Wyrobione ciasto należy owinąć folią spożywczą i zostawić w lodówce na min. 1/2 h (można i więcej jeśli jesteście zajęci);
Krok 3 - Ravioli alla ruskie foto
4
4.Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju;
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać serek, zeszkloną cebulkę,wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić farsz do lodówki;
Krok 4 - Ravioli alla ruskie foto
5
5.Wyjąć ciasto, rozwałkować na cieniutki, prawie,że prześwitujący placek;
Krok 5 - Ravioli alla ruskie foto
6
Wykroić z ciasta krążki, napełniać farszem i zlepiać boki. Można sobie pomóc pierożnicą, jak w moim wypadku :)

Kawałki ciasta,które zostaną z krojenia pierożków, można ponownie zagnieść dodając odrobinę wody, lecz by pasta nie stała się zbyt twarda, powinna ponownie odpocząć w lodówce przed rozwałkowaniem;
Krok 6 - Ravioli alla ruskie foto
7
6.Pierożki gotować we wrzątku około 3-4 minut;
Krok 7 - Ravioli alla ruskie foto
8
Odcedzić i podawać gorące; Ja podałam z okrasą z podsmażonej z boczkiem cebulki;
Smacznego!
Krok 8 - Ravioli alla ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 06.02.2014 10:27
ale bym zjadła super
ONY_za_kare 05.02.2014 11:02
reweacja !
mysza75 04.02.2014 13:50
pyszne ravioli :-)
Mniam 03.02.2014 18:22
Pyszne danie.
anusq18
anusq18 03.02.2014 18:02
pychotka ;);)
Alex_M 03.02.2014 11:56
to byłoby moje ulubione ravioli :D
norweska20 03.02.2014 08:36
muszę wypróbować
Łucja 02.02.2014 21:44
zjadłabym :) pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak