Przepis i sposób przygotowania na: Ratatuj z cukinią
Cukinie umyć i pokroić w plasterki. Skropić octem, posypać koperkiem i wymieszać.
Fasolkę pokroić w kawałki i obgotować ( ok. 3 min.) Paprykę, cebulę i pomidory pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę.
Dodać pomidory z puszki i mieszając gotować do odparowania płynu. Dodać sos chili i przyprawić solą i pieprzem.
Przełożyć sos do naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami. Dookoła formy ułożyć plasterki cukinii.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć lekko paprykę. Dodać obie fasole i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia z cukinią na środek. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora i posypać oregano.
Naczynie przykryć i piec ok. 50 min. w temp.180 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć.