Przepis i sposób przygotowania na: Ratatuj wg Alex
Kroki postępowania
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rondla. Przesmażyć aż tłuszcz się wytopi a cebula zmięknie.

Bakłażana umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, przesmażyć.

Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do rondla, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć.

Cukinie umyć, pokroić wraz ze skórką, jedną drobniej, pozostałe w większe kawałki.

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i obrać ze skórki.


Danie doprawić solą, papryką słodką i wędzoną i jeszcze chwilę dusić do miękkości warzyw.
Danie podawać z domowym świeżym chlebem
