Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratafia czyli nalewka tutti frutti

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoce 1 kg
cukier 400 g
spirytus 250 ml
wódka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ratafia czyli nalewka tutti frutti

Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.09.2014 17:24
super naleweczka
Klausia 28.08.2014 16:19
klimatyczne foto :)
Christopher 26.08.2014 23:40
Ratafia to dobry trunek!
barbara11561 26.08.2014 15:34
pyszna naleweczka:)
Grazyna0211 26.08.2014 13:49
pyszna musi być ta nalewka
Habibi 26.08.2014 13:13
Ratafia to była pierwsza w moim życiu nalewka, jaką wykonałam :) Pamiętam, że miała mnóstwo owoców i była zrobiona z mieszanki wódki, rumu i spirytusu :) Jak ona pachniała latem... a owoce zimą fajnie rozgrzewały :)
Mniam 26.08.2014 11:17
To w przyszłym roku muszę taką zrobić :)
mysza75 26.08.2014 10:05
jaka pyszna nalewka na rozgrzanie
mysliwy
mysliwy 26.08.2014 09:39
o, to coś dla mnie!
Ali 26.08.2014 08:42
Wygląda niezwykle apetycznie :)
Ewelina1991 26.08.2014 08:15
wygląda kusząco ta nalewka ;)
Ola1984 26.08.2014 07:36
Pyszne to tutti frutti :)
w mojej kuchni 25.08.2014 23:33
same pyszności , na zimę nalewka przydatna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak