Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 0,5 kg
woda 8 szklanek
ogórki kiszone 4
marchewka 1
cebula 1
ziemniaki 2
kasza pęczak 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
sól
pieprz
olej do smażenia

Porada

Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.

Przepis i sposób przygotowania na: Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny.
Krok 1 - Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku foto
2
Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien). Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
Krok 2 - Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku foto
3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty.
Krok 3 - Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku foto
4
Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 4 - Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku foto
5
Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego :)
Krok 5 - Rassolnik, czyli zupa ogórkowa po rosyjsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak