Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    0,5 kg
  • woda

    8 szklanek
  • ogórki kiszone

    4
  • marchewka

    1
  • cebula

    1
  • ziemniaki

    2
  • kasza pęczak

    1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • liście laurowe

    2
  • ziele angielskie

    2
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny.
Krok 2 - Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien). Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
Krok 3 - Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty.
Krok 4 - Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 5 - Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjsku
Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego :)
Cukiereczek13
Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat