Rapsodia jabłkowo - dyniowa

Rapsodia jabłkowo - dyniowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO DYNIOWE

  • puree z dyni

    hokkaido 250 g
  • jajko

    3 szt
  • cukier trzcinowy

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    słodkie 750 g (waga po obraniu)
  • woda

    1 szkl
  • galaretka agrestowa

    1 op

KREM ŚMIETANKOWY

  • śmietana kremowa 30%

    1 1/2 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    1/4 szkl
  • granat

    ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Krok 2 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić.
Krok 3 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Krok 4 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
Krok 5 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
Z wystudzonego ciasta ściąć "górkę" i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej.
Krok 6 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 09.04.2017 13:50
jakie fajne kuszace ciasto,pyszne
Lis 29.09.2016 09:51
Cudownie wygląda:)
smerfetka79 26.05.2016 22:20
ktoś już robił? No kusi i kusi :))
Ela15 25.05.2016 11:39
rewelacyjne ciasto
agnieszka214 14.05.2016 20:55
Bardzo pyszne
Skotka 14.05.2016 17:48
Wygląda super, na pewno jest smaczne:)
ania2610 14.05.2016 17:24
jakie wspaniałe ciasto - wygląda przepięknie i pysznie!
RenataZ-et 14.05.2016 16:00
wygląda idealnie!
Kolorowa 14.05.2016 14:35
Super wygląda !
Ola1984 14.05.2016 14:25
Wygląda obłędnie :) Bardzo smakowite ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat