Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rapsodia jabłkowo - dyniowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DYNIOWE

puree z dyni hokkaido 250 g
jajko 3 szt
cukier trzcinowy 1 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
olej rzepakowy 1/2 szkl
mąka pszenna 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

MASA JABŁKOWA

jabłka słodkie 750 g (waga po obraniu)
woda 1 szkl
galaretka agrestowa 1 op

KREM ŚMIETANKOWY

śmietana kremowa 30% 1 1/2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/4 szkl
granat ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Rapsodia jabłkowo - dyniowa

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
Krok 1 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
2
Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić.
Krok 2 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
3
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Krok 3 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
4
Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
Krok 4 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
5
Z wystudzonego ciasta ściąć "górkę" i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej.
Krok 5 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto
6
Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :)
Krok 6 - Rapsodia jabłkowo - dyniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 09.04.2017 13:50
jakie fajne kuszace ciasto,pyszne
Lis 29.09.2016 09:51
Cudownie wygląda:)
smerfetka79 26.05.2016 22:20
ktoś już robił? No kusi i kusi :))
Ela15 25.05.2016 11:39
rewelacyjne ciasto
agnieszka214 14.05.2016 20:55
Bardzo pyszne
Skotka 14.05.2016 17:48
Wygląda super, na pewno jest smaczne:)
ania2610 14.05.2016 17:24
jakie wspaniałe ciasto - wygląda przepięknie i pysznie!
RenataZ-et 14.05.2016 16:00
wygląda idealnie!
Kolorowa 14.05.2016 14:35
Super wygląda !
Ola1984 14.05.2016 14:25
Wygląda obłędnie :) Bardzo smakowite ciacho :)
dodi 14.05.2016 14:02
ale cudeńko wyszło
Monika-twin 14.05.2016 13:28
fajne ciasto.
Janina 14.05.2016 13:01
Efektownie się prezentuje;))
Wacław 14.05.2016 12:51
apetyczna ta rapsodia :-)
Anna133 14.05.2016 12:50
perfekcyjne ciacho !
cukiereczek 14.05.2016 12:18
jak piękne i barwne ciasto
Ada-Gaba 14.05.2016 12:02
ciasto na 5 : )
mikrusiak 14.05.2016 11:45
ale piękne ciacho :)
mirosława4 14.05.2016 11:45
prezentuje się smakowicie
Grazyna0211 14.05.2016 10:22
pyszne ciasto
Konczi 14.05.2016 09:46
wygląda bajecznie ! Pycha !
IZABELA29 14.05.2016 09:43
Jak apetycznie wyglada
Krystyna32 14.05.2016 09:33
pyszności :)
Stenka 14.05.2016 09:28
Sam wygląd już zachęca
Wiesława1 14.05.2016 09:19
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak