Ramki z budyniem śmietankowym i borówkami

Ramki z budyniem śmietankowym i borówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko 2 %

    300 ml
  • śmietana 30%

    200 gramów
  • olej kokosowy

    1 łyżeczka
  • borówka amerykańska

    60 gramów
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę proporcji mleka zagotowujemy w rondelku wraz ze śmietanką, cukrem i olejem kokosowym. W osobnym naczyniu pozostałą część mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym.

Gdy zawartość rondelka zaczyna wrzeć, zmniejszamy grzanie i wlewamy do niego rozrobiony proszek budyniowy z mlekiem. Gotujemy budyń stale mieszając, należy to robić dość energicznie, by uniknąć przypalenia.

Ciasto francuskie dzielimy na 10 prostokątów, spośród których wszystkie boki zaginamy do środka. Na tak przygotowane ciasto nakładamy gorący budyń i wciskamy w niego borówki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia czyli około 20-25 minut. Gotowe ciastka pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

29.04.2017 01:54
Pyszności :)

paniusiaewa

02.04.2017 17:31
Musze poszukać w sklepie ciasto francuskie i coś w tym stylu zrobić na przekaskę. Super pomysł na te rameczki

anulka69

02.01.2017 12:27
uwielbiam takie ciacha

Bernadeta1

03.10.2016 00:13
pychotka takie słodkości

Patrycja33

14.08.2016 10:11
szybki deserek:-)

Ela15

19.06.2016 11:13
widząc takie pyszności człowiek zapomina o diecie

Jagódka77

21.07.2015 20:02
chętnie zjadłabym taką ramkę

adelajda

01.03.2015 11:45
Do kawki pycha :)

Alex_M

28.02.2015 21:39
jakie dobre :)

caralajna

16.01.2015 15:22
jejku, ale bym zjadła takie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat