Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ramen - zupa japońska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
marchew 3 szt
por 10 dag
seler korzeniowy 10 dag
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
makaron
jajko 4 szt
sos sojowy
natka pietruszki
Imbir mielony Prymat
pasta miso jasna

Przepis i sposób przygotowania na: Ramen - zupa japońska

Cebulę obrać, przekroić na pół, mocno zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Mięso umyć, przełożyć do garnka, zalać 6 szklankami zimnej wody. Marchewki i seler obrać, pokroić na trochę mniejsze kawałki. Por oczyścić, umyć. Warzywa dodać do mięsa razem ze zrumienioną cebulą. Wszystko powoli zagotować, zebrać szumowiny. Do wywaru dodać trochę soli i pieprzu. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 2,5 godziny. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Udka z kurczaka wyjąć z wywaru, obrać z kości. Do każdego talerza wlać kilka kropli sosu sojowego, dodać po trochu obranego i startego na tarce o drobnych oczkach imbiru i po trochu pasty miso, nalać porcję wywaru. Do wywaru włożyć trochę ugotowanego makaronu, przekrojone na pół jajko, trochę mięsa i warzyw wyjętych z wywaru. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak