Raki w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • raki

    20 sztuk
  • masło

    15 dag
  • koperek

    1 pęczek
  • śmietana

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę posolić i zagotować ją z koperkiem. Na wrzątek wrzucać oczyszczone raki i gotować je około 15 minut. Odsączyć na sitku, usunąć z nich przewód pokarmowy. W garnku lub woku stopić masło, włożyć na nie raki w całości, skropić odrobiną wywaru z raków. Posolić do smaku i dusić przez 5- 8 minut. Na koniec posypać bułką tartą, potrząsnąć rondlem lub wokiem, po zgęstnieniu sosu wlać do niego delikatnie śmietanę miesząjac miotełką( żeby śmietana się nie zwazyła) i posypać posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 13.07.2013 08:56
nigdy nie jadłem raków
IKrakowianka 11.12.2012 21:20
niezłe ;)
Katarzyna/kate1980 01.05.2012 09:43
super przepis
rakow2 06.05.2011 14:41
u nas w rakowie raków brak
bietka 27.09.2010 22:51
jak ja dawno jadłam raki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat