Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raita ogórkowa - indyjski dodatek do pikantnych dań

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórki 2 szt
kminek 1/2 łyżeczki
listki mięty 4 szt
jogurt grecki 4 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Raita ogórkowa - indyjski dodatek do pikantnych dań

Ogórki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Kminek uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, a następnie rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek i dodać do ogórków. Dodać jogurt grecki, sok z cytryny oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Listki mięty umyć, drobniutko posiekać i dodać na koniec do ogórków. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Raita powinna być bardzo mocno schłodzona i jest ona podawana w Indiach jako dodatek do bardzo pikantnych dań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.05.2014 00:15
Skorzystam z przepisu.
IwonaDD 15.08.2013 18:50
super sprawa do prawdziwie pikantnych indyjskich dań!
JOANNA16 15.08.2013 09:51
ciekawe muszę wypróbować
joanna__s 14.08.2013 21:16
Bardzo ciekawy dodatek.
owca441 14.08.2013 20:35
ciekawe w smaku
2milutka 14.08.2013 19:48
a ja uwielbiam wszystko co z kminkiem mniam:)
Megg 14.08.2013 19:28
Gosiu kminek jest bardzo wyczuwalny, więc albo dodasz go po prostu mniej albo jeśli lubisz możesz dodać kmin rzymski z którym też robi się raite ogórkową.
Pyszota 14.08.2013 18:57
fajny pomysł
Katarina 14.08.2013 18:16
Nie lubię kminku ale spróbuję zrobić bez :) wygląda mi na smaczny dodatek
ssylwiaa 14.08.2013 18:09
smaczne ;)
Megg 14.08.2013 17:57
tak w tym przypadku chodzi o kminek, w Indiach używa się również kminek oraz kmin rzymski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak