Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raita Baingan - indyjski sos jogurtowy z bakłażanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 mały
cebula czerwona 1
kolendra - natka suszona 1 łyżeczka
papryczka chili 1 mała
jogurt naturalny 1/2 litra
czosnek 2 ząbki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej 1 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat do smaku
Kurkuma mielona Prymat plaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Raita Baingan - indyjski sos jogurtowy z bakłażanem

Bakłażana umyć, pokroić w plasterki i posolić - odstawic na pół godziny.
Osączyć plasterki na papierowych ręcznikach i pokroić w drobną kostkę.
Drobniutko posiekać chili bez pestek.
Posiekać cebulę i zeszklić na łyżce oleju, dodać bakłażana, chili i suszoną natkę kolendry.
Dusić do miękkości a na koniec dodać kurkumę, posiekany lub wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilę ogrzewać.
Doprawić solą ziołową i czarnuszką - odstawić do ostygnięcia.
Chłodne warzywa wymieszać ze schłodzonym jogurtem i ostatecznie doprawić solą.
Posypać czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak