Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rainbow Cake tort urodzinowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty

masło 225g
cukier 220g
mąka pszenna 375g
białko 5
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 355g
barwnik spożywczy do ciast 4 kolory

krem

serek mascarpone 500g
śmietana kremówka 500ml dobrze schłodzona
cukier puder 4 łyzki

Dodatkowo

dżem brzoskwiniowy

Porada

Użyłam barwników spożywczych Dr. Oetker'a

Przepis i sposób przygotowania na: Rainbow Cake tort urodzinowy

Kroki postępowania

1
Masło ucieram mikserem na gładką puszystą masę. Następnie stopniowo dodaję cukier, cały czas miksując. Wciąż miksując wbijam białka jedno po drugim. Dodaję ekstrakt waniliowy i miksuję. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewam do jednej miski. Do masy maślankowej dodaję na przemian mleko i przesianą mąkę, miksuję do połączenia składników
Krok 1 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
2
Ciasto dzielę na 5 równych części.
Krok 2 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
3
I część ciasta zabarwiam 1/2 tubki niebieskiego barwnika, dokładnie mieszam do równomiernego zabarwienia ciasta. II część ciast zabarwiam 1/2 tubki zielonego barwnika, mieszam.
Krok 3 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
4
III część ciasta zabarwiam 1/2 tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego, mieszam. IV część ciasta zabarwiam 1/2 tubki żółtego barwnika, mieszam. V część ciasta zabarwiam 1/4 tubki barwnika czerwonego, mieszam.
Krok 4 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
5
Każdą część ciasta piekę osobno w tortownicy (20-23cm) w 180'C przez 15-20min. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich biszkoptów zabieram się za robienie kremu
Krok 5 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
6
Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder, łączę. Dodaję mascarpone i mieszam całość.
Krok 6 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
7
Montaż - blaty przekładam dość cienką warstwą kremu
Krok 7 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
8
pokusiłam się o przełożenie żółtego blatu dodatkowo oprócz kremu warstwą domowego brzoskwiniowego dżemu z kawałkami owoców. Wzbogaciło to smak tortu - polecam!
Krok 8 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto
9
Brzegi oraz wierzch tortu również pokryłam kremem. Gotowy tort należy schłodzić w lodówce 3-4 godz. mój chłodził się całą noc ;-)
Krok 9 - Rainbow Cake tort urodzinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.03.2015 13:40
kolorowy i dużo warstw
Renataj 30.03.2015 13:04
Super kolorki:)
engie23 30.03.2015 09:04
super wygląda
Krzysztof15 30.03.2015 07:06
wyglada apetycznie
Michał2 29.03.2015 23:52
smaczny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak