Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragu rzeźnika

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 sztuka
seler naciowy 1 łodyga
czosnek 1 ząbek
mielona wołowina 500 g
pieczona szynka 250 g
wędzony boczek 120 g
przecier pomidorowy 50 g
mleko 225 ml
białe wino 225 ml
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
makaron trottole 400 g
ser pecorino 20 g
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ragu rzeźnika

1. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę, selera; posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnik ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy boczek pokrojony w kostkę i wołowinę, smażymy dalsze 8 minut. Dokładamy przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i smażymy przez 10 minut często ale delikatnie mieszając.
2. Do podsmażonej masy dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, mleko, białe wino i wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszmy ogień (powinien jedynie „mrugać”) i gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na pół godziny przed końcem gotowania ragu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Ragu Rzeźnika podajemy z makaronem, każdą porcję posypujemy serem pecorino.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 04.01.2013 14:26
bardzo smacznie wygląda
Dorian 22.10.2012 09:01
super
Fiffi 18.10.2012 23:05
bardzo w moim typie
misiek101 13.09.2012 22:00
mniam :)
misia53 12.09.2012 19:26
przepis świetny , lubię i robię tego typu dania ale z wołowinką nie jadłam - troszkę droga
malinka18 12.09.2012 17:23
apetyczne...
Justyna28 12.09.2012 16:18
fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak